Επιλέξτε τη γλώσσα σας

booking
ΜΥΚΟΝΟΣ
Το νησί του χθες, του σήμερα και του αύριο!

Θρυλικά πάρτι, εκκεντρικές προσωπικότητες, διάσημοι και μη σε ένα αέναο γλέντι χαράς… Σίγουρα είναι πολλά αυτά που έχετε ακούσει για τη Μύκονο, το νησί που αρκεί να το επισκεφθείς μια φορά, για να το λατρέψεις για πάντα! ‘Πασπαλισμένη’ με μυθικές αφηγήσεις, για περισσότερες από επτά δεκαετίες, η Μύκονος κρατά τα σκήπτρα της τουριστικής προβολής της χώρας μας, με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο, που κανένας άλλος προορισμός δεν έχει καταφέρει να αντιγράψει. Ίσως επειδή εδώ ό,τι γίνεται είναι αυθεντικό, ακόμη κι όταν αγγίζει τα όρια της υπερβολής, σαν να το ‘γεννά’ αυτός ο μαγικός τόπος! Κι επειδή τη Μύκονο την ξέρεις, ακόμη κι αν δεν την έχεις επισκεφθεί, δείτε κάποια πράγματα που ίσως δεν έχετε ακούσει ξανά, και συνθέτουν τη μοναδική λάμψη αυτού του ευλογημένου τόπου. Εσείς το ξέρατε ότι…

1. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκότωσε ο Ηρακλής τους Γίγαντες, οι οποίοι είναι θαμμένοι κάτω από τους βραχώδεις σχηματισμούς του νησιού. Γι’ αυτό το όνομα Μύκονος σημαίνει «σωρός λίθων» ή «πετρώδης τόπος».

2. Οι πολυφωτογραφημένοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου κάποτε ήταν 20 περίπου σε όλο το νησί και λειτουργούσαν στηρίζοντας την ντόπια παραγωγή από τον 17ο αιώνα.

3. Εδώ θα βρείτε ένα από τα πιο σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας μας, τον ξακουστό Πίθο της Μυκόνου, ένα μεγάλο, ταφικό πιθάρι, που απεικονίζει την Άλωση της Τροίας και ανακαλύφθηκε τυχαία από οικοδόμους που άνοιγαν ένα πηγάδι, το 1961.

4. Ο Μερμελέχας ήταν ο θρυλικός πειρατής της Μυκόνου, που βοηθούσε τις χήρες και τα ορφανά, και γι’ αυτό ονομάστηκε ‘Ρομπέν των Θαλασσών’. Θεωρείται ο τελευταίος Έλληνας πειρατής και ο τάφος του βρίσκεται πίσω από τη φημισμένη Παναγία Παραπορτιανή.

5. Το αληθινό όνομα της διάσημης Μικρής Βενετίας είναι Αλευκάντρα, επειδή, παλαιότερα, σε αυτό το σημείο μαζεύονταν οι γυναίκες της Μυκόνου, για να πλύνουν τα ασπρόρουχά τους.

6. Ο περίφημος Πέτρος ο Πελεκάνος, η μασκότ της Μυκόνου, στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο ένας, αλλά τέσσερις! Η ιστορία του ξεκίνησε το 1958, όταν ένας νεαρός πελεκάνος ξέφυγε από το κοπάδι του κι έπεσε στη θάλασσα, κοντά σε ένα καΐκι. Ένας ντόπιος ψαράς τον περιμάζεψε τραυματισμένο, τον φρόντισε και τον έφερε στο λιμάνι. Από τότε έμεινε μόνιμα στο νησί, συνδέοντας την παρουσία του με τον μύθο της Μυκόνου!

7. Η μοναδική παραλία της Μυκόνου χωρίς άμμο είναι τα Χουλάκια, που βρίσκονται 4 χλμ. βόρεια της Χώρας και έχουν πανέμορφα, προϊστορικά βότσαλα, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο!

8. Αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ότι η υφαντουργία στη Μύκονο ήταν αναπτυγμένη από την αρχαιότητα ακόμη. Τη δεκαετία του ’30 το μυκονιάτικο υφαντό πρωτοστατούσε στις τάσεις της μόδας, με τις ντόπιες ανυφάντρες να είναι στο επίκεντρο της βιομηχανίας του στιλ!

9. Η μυκονιάτικη λούζα είναι ένα από τα πιο νόστιμα ελληνικά αλλαντικά. Συνδέεται παραδοσιακά με τα ‘χοιροσφάγια’, το πανάρχαιο, λατρευτικό έθιμο που σχετίζεται με την ευημερία της νέας χρονιάς.

10. Η αρχιτεκτονική της Μυκόνου είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη! Δεν είναι τυχαίο ότι ο διάσημος Le Corbusier είχε δηλώσει ότι «Αν δεν έχεις δει τα σπίτια και την αρχιτεκτονική της Μυκόνου, δεν μπορείς να θεωρείσαι αρχιτέκτονας».

 

53908237 mykonos paraportiani

185979701 mykonos

119409802 mykonos petros

177594329 mykonos

99556676 mykonos

71245900 mykonos